Skip to main content

Meet the Dutchies: Casper van der Harst

By 18 juni 2022Nieuws

Belangrijk voor onze club is dat er genoeg vrijwilligers zijn om de club draaiende te houden. Een rol die bijvoorbeeld vervuld moet worden door vrijwilligers is de rol van trainer. De trainers van onze club zijn verantwoordelijk voor het maken en geven van trainingen. Ook maken zij beslissingen over wat de optimale techniek is in onze groeiende sport.

De persoon die we deze week willen voorstellen is een van de trainers van het jeugdteam. Hij is niet alleen betrokken bij het training geven, maar ook bij het organiseren van afgelopen wedstrijd op de Zoetermeerse plas. Bij deze stellen we je graag voor aan.. Casper van der Harst!

Wie ben je?

Mijn naam is Casper van der Harst en ben 43 jaar jong. In de boot kan ik meerdere rollen invullen. Trainer, stuur, peddelaar… maar drummen wil je mij echt niet laten doen.

Ik ben sinds juli 2005 betrokken bij de vereniging. Het begon als peddelaar en al snel werd ik bestuurslid. Eerst secretaris en later voorzitter. Na een pauze van een paar jaar ben ik nu jeugdtrainer.

 

Hoe ben je bij drakenbotenracen gekomen als sport?

Ik deed mee aan het Dutch Dragons Drakebootfestival (toen nog zonder n) met het bedrijventeam van Klaverblad verzekeringen. Henk Wehrmeijer was toen trainer bij The Dutch en ook werkzaam bij Klaverblad. Hij trainde daarom ook ons team en vroeg na het festival of ik vaker wilde komen. Van het één kwam het ander.  Eigenlijk was ik na de eerste keer al aangestoken met het drakenvirus.

 

Wat vind je er zo tof aan?

Een teamsport waarbij techniek, kracht en samenwerking hand-in-hand gaan. Met een team echt voor het uiterste willen gaan is wat mij trok in deze sport. En dan vooral de lange afstanden. Meerdere keren denken dat je niet meer verder kunt en dan toch doorbijten. Heerlijk. Nu vind ik het vooral leuk om te zien hoe onze jeugdleden groeien.

 

Doe je er nog een andere sport bij?

Ik deed veel aan hardlopen, vandaar ook mijn sabbatical. Maar door een heupblessure kan dat niet meer. Er komt vast wel iets anders voor in de plaats, maar mijn hart ligt zeker ook bij de vereniging, waar ik veel voor over heb.

 

Wat is je gaafste wedstrijd(herinnering)?

Als ik kijk naar de wedstrijden als peddelaar, dan springen er meerderen uit. Duidelijk dat Xiamen (China) in dat rijtje thuishoort. Veel deelnemende teams, instabiele boten en de hele dag enorm veel publiek. En tijdens de race een signaal horen, de chinezen op hun knieën zien gaan zitten en hop, hop, hop. Konden we ze goed bijhouden in de normale slag? Daarna waren we meteen gezien. In Nederland zijn het vooral de langere afstanden. Ik zat vaak rechtsachter en mocht me dan vastbijten in de Malmö-bocht. Zo, wat hebben we veel teams op die manier weten in te halen! Maar als ik even nadenk, is er één iets waar nog veel meer van geniet. Als de jeugd zonder trainer aan boord wedstrijden vaart. Zo was er een NK en Borken 2022. Kirsten op drum, Jisca op stuur en de peddelaars daartussen. 22 jonge mensen die ik heb mogen trainen als één team op het water. Zo mooi!

 

Wie zou je graag eens in de Dutch boot zien?

Hhhmmm, wie heeft de meeste invloed en kan zo goede reclame maken voor de vereniging en de sport… Ik denk niet specifiek iemand, maar meer de deelnemers van een populair programma. Bijvoorbeeld Wie is de mol of De verraders. En anders de influencers van deze tijd. Mensen waar de jeugd en de jong volwassenen naar kijken.

 

Drakenbootvaren is voor jou… één team vormen en anderen meenemen in mijn enthousiasme.

Leave a Reply