Skip to main content

Kerstcadeau

By 20 februari 2023februari 26th, 2023Nieuws

Kerstcadeau

Door Michael Leckie

Ook bij ons wordt jaarlijks het kerstfeest binnen de huiselijke kring gevierd. Het is dan een traditie om bij een van de kerstonbijten elkaar cadeautjes te geven. Actief zoals wij hier allemaal toch een beetje zijn zit daar vaak ook iets sportiefs bij. In eerdere jaren hebben we als gezin meegedaan aan een mudmasters editie en hebben ook een keer een mountainbike challenge in Hoge Vuursche gereden. Kerst 2022 was bijzonder omdat na de covid-19 pandemie-ellende er op de drakenbootkalender op 18 februari 2023 eindelijk weer de Dragontrek bij de Odysseus Dragons op het programma staat. Ik heb hier eerder als Dutchie aan meegedaan in zowel de open als ook de mixed-klasse. Beide met wisselende successen. Er kon voor 3 categorieën worden ingeschreven: Open, mixed en fun. Het criteria voor de fun klasse is: slechts 1 peddelaar mag lid van een drakenbootvereniging zijn. Omdat mijn 3 zonen met een drakenbootvarende vader zijn opgegroeid en echt wel weten wat er allemaal bij komt kijken hebben zij alleen in hun jeugd wel eens in drakenboot gezeten.

Wat mij betreft was dit een optimaal sportief kerstcadeau. In de vorige dragontrekedities deden er een flink aantal funteams mee en dus leek het mij ook wel leuk met mijn zonen voor deze categorie in te schrijven. Binnen de Dutch waren er natuurlijk meer aanmeldingen en konden 2 mixedteams gevormd worden. Flying Dutch en Pulling Dutch en wij als The Dragonfamily, what’s in a name. Zondag 10 februari werd er door de mixed-teams geoefend om zo voorbereid een week later aan de trek deel te nemen. Mijn zonen wonen niet echt in de buurt en hadden geen tijd voor een training naar Zoetermeer te komen. Dus waren wij optimaal voorbereid.

 

Ook liet mijn jongste weten dat hij helaas geen vrij van het werk kon krijgen en ik dus naar een invaller op zoek moest. Ik heb ook een vrij sportieve broer en na 1 telefoontje waren we toch compleet.

 

Omdat ik voor de deelnemende Dutchteams wilde weten hoe het wedstijdschema in elkaar zou steken heb ik enkele dagen voor de echte Dragontrek met de organisatie contact opgenomen. Toen bleek het aantal aanmeldingen verassend: 2 x Open, 12x Mixed en 1x Fun. Wij zouden in onze categorie dus geen andere teams tegenkomen. Ik heb toen aangegeven geen probleem te hebben om met andere categorieën mee te doen maar dan wel als funteam, want ervaring in een drakenboot was er eigenlijk niet. De organisatie zou hier rekening mee houden werd gezegd.

 

In de Dutch Dragontrekapp werden de laatste trips en trick uitgewisseld en een auto-indeling gemaakt en wij troffen elkaar met alle andere teams in het zwembad Hoornsevaart in Alkmaar.  Daar aangekomen bleek dat ervoor gekozen was de teams ongeacht de klasse tegen elkaar te laten strijden. Je kon winnen door de tegenstander weg te varen, waar maximaal 1 minuut de tijd voor was. Winst gaf 1 punt en verlies 0. Er werd wel rekening gehouden met de betreffende categorie.

Enkele illustere namen van de andere teams waren: Gas en Gaan, Doordonderen, Brabant gebakken eitje, Speedy met baarden en Niet mooi maar hard, heel hard.

Je snapt dat we hier aardig onder de indruk van waren. Gelukkig voor The Dragon Family hoefden wij pas de 4e ronde aan te treden en konden we bij ervaren teams de kunst afkijken.

Onze eerste wedstrijd was tegen Dragonfly blue (KLM). Ik moet nog even melden dat zowel mijn zonen als broer geen enkele drakenboottechniek beheersen en wel redelijk fit zijn. Voorafgaand aan de dag heb ik hen natuurlijk wel verteld wat ze konden verwachten en waar op te letten en te doen. Schrap zetten met je benen en het peddelblad onder water met kracht tot aan je heup naar achter halen en weer snel naar voren brengen. En oh ja, we moeten synchroon bewegen.

De eerste keer was wel even wennen, het ging binnen ons team redelijk ongelijk maar we wonnen toch wel. Wij blij, zij wat minder. Mooi aan deze wedstrijddag was zeker dat we als Ducthies elkaar bij iedere wedstijd volgden en aanmoedigde. We waren een mooie eenheid waar het kon en ook strijdvaardige tegenstanders wanneer het zo in het schema uitkwam.

Bij de tweede wedstrijd van The Dragon Family tegen Concrete Dragons was bekend wat we konden verwachten en ging het wat beter. Wij waren duidelijk het sterkere team en we bleven onder de 20 slagen om hen weg te varen. De sfeer zat er toen goed in en we kwamen in, je weet wel, de winning flow.  Dit konden we volhouden tot aan de pauze. Toen ik het wedstrijdschema keek zag ik voor ons maar 5 wedstrijden op het schema stonden en de andere teams voor 7. Teams met de meeste punten konden de finale varen en met maximaal 5 te halen ging dat ons zeker niet lukken. Bij navraag bij de organisatie werd verteld dat zij ons onervaren funteam hadden willen sparen om het voor ons conditioneel veel te zwaar zou kunnen zijn. Heel vriendelijk van hen maar in onze ogen niet echt nodig. Qua conditie zat het bij ons wel goed en er kon gelukkig een aanpassing gemaakt zodat ook wij 7 rondes konden meedoen. Uiteindelijk bleek The Dragon Familly die dag the team to beat. Gelukkig voor ons is dat geen van de andere teams, uit de andere categorieën,  gelukt en kwamen wij als ongeslagen kampioen uit deze dag van strijd. De Pulling Dutch en de Flying Dutch hebben uiteindelijk de 4e en 8e plaats behaald. Wij kijken terug op een succesvolle dag. De Dragon Family doet volgend jaar graag weer mee.

 

Merry Xmas

 

Michael Leckie

Leave a Reply