Skip to main content

Meet the Dutchies: Xenia Surie

By 11 juni 2022Nieuws

Een erg belangrijke positie in het drakenbootracen is de drummer. De drummer heeft overzicht in de boot en gebruikt stem en drum tijdens de wedstrijd. Wist je trouwens dat met officiële wedstrijden een drummer verplicht is? Naast het drummen, kan deze bijvoorbeeld een commando herhalen van de stuur- man of vrouw, communiceert met het eerste bankje over het te volgen ritme, maar kan bijvoorbeeld ook een start afbreken tijdens een wedstrijd als dat nodig is.

Communicatie tussen de drum en stuurman- of vrouw is cruciaal. En daarbij: het opzwepende ritme is als de hartslag van de drakenboot. Het geeft onze sport iets magisch, vind je niet?

Deze week bij het rubriek Meet the Dutchies stellen wij je daarom graag voor stellen aan iemand die deze positie in de boot vervult: Xenia Surie!

 

Wie ben je?

Xenia, 29 jaar. Ik ben een van de Dutch drummers.

 

Hoe ben je bij drakenbotenracen gekomen als sport?

Ik ben sinds mijn 16e (2008) bij The Dutch, waarbij ik eigenlijk direct ben begonnen als drummer. Tijdens het Nederlands Kampioenschap jaren geleden ben ik gaan kijken naar mijn vriendje (nu man 😊) die toen net bij het team zat. Toentertijd waren er nog zwembadtrainingen in de winter, dat was mijn eerste kennismaking om te leren drummen. Op een emmer nog wel!

 

Wat vind je er zo tof aan?

Drakenbootracen heeft mij -voor een groot deel- gevormd tot de persoon die ik nu ben. Toen ik begon, voelde ik me vaak sociaal ongemakkelijk, was ik stil en ontzettend introvert. The Dutch Dragons werd en is een van mijn veilige havens. De mensen die mij nu zouden leren kennen zouden mij zeker niet meer zo omschrijven (lacht) – en dan kan ook niet, want op de drum moet je kunnen en durven communiceren, soms met luide stem!

 

Doe je er nog een andere sport bij?

De andere sport die ik naast het racen beoefen is balanceren: van een sociaal leven en sport leven met mijn werk 😉.

 

Wat is je grootste uitdaging of doel in de boot?

De grootste uitdaging in de boot als drummer zijnde is het anticiperen op de race. Zie ik dingen in de boot die de trainer moet weten? Hoe komt de rust terug in de boot en wanneer hebben de peddelaars wat nodig? Moet de snelheid worden opgevoerd of teruggebracht worden en hoe kan ik het best ondersteunen?

 

Wat is je gaafste wedstrijd(herinnering)?

Hoewel veel herinneringen in mij opkomen, denk ik eigenlijk direct aan Hongarije. Het wereldkampioenschap met een ‘kiss-the-dragon’ startcup. In deze cup moet de drakenkop komen en met het startsignaal valt deze cup in het water. Met teveel snelheid komt de drakenkop vast te zitten op de startcup en verlies je deze. Te langzaam dan mis je centimeters die essentieel zijn. Samen met stuurvrouw Miriam moest ik deze heel precies inschatten. Met handgebaren om de rust in de boot te bewaren wist Miriam precies wat ze het achterste bankje aan kracht en beweging kon vragen. Het eerste bankje hield met wind de boot op z’n plek. Dit was een van de meest uitdagende maar leukste momenten van het samenkomen van oefenen en sterke communicatie! In Hongarije hebben we het hiermee tot de 10e plek weten te behalen met een minimaal verschil van honderdsten van seconden tot de 9e plek.

 

Wie zou je graag eens in de Dutch boot zien?

Ik zou filmster en martial arts legende Jackie Chan bij de vereniging willen zien! Hij heeft ooit, heel lang geleden een Dutch boot gedoopt…. Wetende dat dit eerder is gebeurd toen ik er nog niet bij was – zou ik dit graag willen meemaken!

 

Drakenbootvaren is voor jou… mezelf mogen zijn!

Leave a Reply