Skip to main content

The Dutch Dragons: ons verhaal

The Dutch Dragons is een Zoetermeerse drakenbootvereniging en is opgericht in 1990. Onze vereniging is een voortzetting van het “Osaka team”, een gelegenheidsteam dat na een korte voorbereiding van slechts zes weken, de finale haalde van de drakenbootraces in het Japanse Osaka. Dit fantastische resultaat was aanleiding om de sport naar Nederland te halen. In de loop der jaren is het The Dutch Dragons gelukt de wedstrijdsport naar een professioneler niveau te tillen om zich te kunnen meten met nationale en internationale teams. Al jaren bewijst de vereniging toonaangevend en succesvol te zijn.

Dutch Dragons Drakebootfestival

Vanaf 1994 werd ook jaarlijks “Dutch Dragons Drakebootfestival Zoetermeer” georganiseerd, een van de grootste drakenboot evenementen voor bedrijven- en gelegenheidsteams in Nederland. Tijdens de drukste edities van het festival deden er tussen de dertig en veertig teams om de felbegeerde titel “Drakenbootkampioen Zoetermeer”. Inmiddels wordt het Dutch Dragons Drakebootfestival in een wat bescheidener vorm georganiseerd en niet meer jaarlijks.

Wist je dat wij tijdens de derde editie van het drakebootfestival 1995 in Zoetermeer de wereldberoemde acteur Jackie Chan wisten te strikken? Aan hem de bijzondere eer om de allereerste boot (die blauwe!) van The Dutch Dragons te dopen. De uit Hong Kong afkomstige Jackie Chan was destijds in Nederland voor de opnamen van zijn film First Strike.

Onze locatie

Het was pionieren, die eerste jaren zonder eigen locatie en clubhuis. Maar vanaf het voorjaar van 2000 heeft The Dutch Dragons haar eigen locatie in de vorm van een knappe bouwkeet, inclusief stroom en werkende douches, aan de Noord-Aa in Zoetermeer in gebruik genomen, op de plek waar nu het bekende clubhuis staat.

The Dutch Dragons bleef groeien in ledenaantal en de trainingslocatie bood niet meer het comfort en ruimte die nodig waren. Na jarenlang lobbyen met de gemeente Zoetermeer, het zoeken van fondsen en een grote sponsoractie was het moment daar: in 2010 kreeg de vereniging groen licht  en kon er gestart worden met de bouw van een nieuw clubhuis. Met vereende krachten van de leden en natuurlijk ook de vrienden van The Dutch Dragons, is het er gekomen.

In april 2012 werd het nieuwe clubgebouw officieel in gebruik genomen. Een kenmerkend gebouw met rood dak en een prachtig zicht op de Noord Aa vanaf de gemeenschappelijke ruimte op de 1e etage. Daar vind je naast 2 ruime kleedkamers, ook de douches en 2 toiletten. Op de begane grond is de grote botenloods, waar plek is voor de 4 grote boten, 1 kleine boot en alle materialen. Bij slecht weer kunnen wij hier ook onze krachttraining doen!

Onze teams

De drakenbootsport werd -van oorsprong- veelal beoefend door volwassenen, ook gezien de aard van de wedstrijdsport, waarbij er naast techniek ook een dosis kracht nodig is. Het streven van The Dutch Dragons om de drakenbootsport meer een breedtesport te maken en daarmee geschikt voor een bredere doelgroep, heeft is middels vruchten zijn vruchten afgeworpen. Mede dankzij de succesvolle scholentoernooien als ook positieve ervaringen uit het verleden met scholier / studenten, heeft The Dutch Dragons naast het ‘volwassenen team’ ook een jeugdteam met jongeren tussen de 10 en 18 jaar.

Eind 2018 is The Dutch Dragons één van de grootste drakenbootverenigingen in Nederland, met ruim 80 leden. Ruim een kwart hiervan zijn jeugdleden: onze toekomst!

Hoogtepunten

The Dutch Dragons kent vele sportieve hoogtepunten sinds de oprichting in 1990. Naast talloze overwinningen tijdens nationale toernooien en kampioenschappen, behaalde de vereniging ook verschillende podiumplaatsen tijdens internationale ontmoetingen. Door de ervaringen, de ontwikkelingen in de sport

Absolute hoogtepunten zijn onder meer:

  • Als gelegenheidsteam het behalen van de Grote finale 200m. in Osaka, Japan (1990)
  • De 3e plaats op de European Club Crew Championships in Silkeborg, Denemarken – 500 meter in de Open klasse (1996)
  • De 7e plaats tijdens de Wereldkampioenschappen in Nottingham, Groot-Brittannië – 200 meter in de Mixed klasse (1999)
  • De 8e en 9e plaats tijdens de Wereldkampioenschappen in Kaapstad, Zuid-Afrika op respectievelijk 200m. en 430m. (2004)
  • De 7e plaats op het internationale toernooi in Miluo (China) – 250 meter Open klasse (2008)
  • De 6e plaats op de Great River Race in London, Groot-Brittannië) – 22 mijl (35 km) over de Thames (2008)
  • Verschillende Nederlands Titels tussen 1995 en 2018
  • 10e plek tijdens de World Club Crew Championships in Szeged, Hongarije – op de 200m, 500m en 2000m in small boats (2018)
  • Nederlands kampioen op de 200m, 500m en 2000m premier mixed kleine boot en jeugd kleine boot op de 200m en 500m (2018)

Onze leerschool: de Duitse competitie

Om onszelf te blijven uitdagen en te leren, zoeken wij sinds 2010 ook de interessante competities in Duitsland op. De drakenbootsport is bij de oosterburen is groot, goed georganiseerd en wij leren veel van de wedstrijdervaring tegen de Duitse (top)teams. Zo zijn wij de afgelopen 8 jaar te vinden geweest in onder andere Minden, Essen, Borken en het bekende Pinksterweekend in Hannover. Inmiddels varen wij ook voor de punten in de Duitse (3e) liga.

Locatie
Lange Land 6
2725 KZ Zoetermeer

Postadres
Postbus 1000
Unit D1900
2260BA Leidschendam

Steun ons

Steunen

Volg ons